Out of the box

Ο χώρος αυτός δημιουργήθηκε για μια πιο άμεση επικοινωνία μεταξύ των επισκεπτών και των διαχειριστών του site. Μέχρι στιγμής, από τα δύο πρώτα κεφάλαια του βιβλίου, έχουμε μείνει απόλυτα ευχαριστημένοι. Το εγχείρημα ήταν έτσι κι αλλιώς ιδιαίτερο, όμως τα κείμενα που έχουν έρθει κι εκείνα που έχουμε τελικά επιλέξει καθώς και όλη η ενδιάμεση διαδικασία μάς ικανοποιεί πλήρως, κυρίως για τους παρακάτω λόγους:

α)Αρχικά δεν γνωρίζαμε αν η δουλειά και η προεργασία μας για τη δημιουργία της σελίδας, αλλά και η χρονοβόρα -έπειτα από την ανάρτηση κάθε νέου κεφαλαίου- προετοιμασία για τις ανανεώσεις της, θα μπορούσε να συγκεντρώσει και να εμπνεύσει και άλλους ανθρώπους ώστε να ασχοληθούν. Αρχικά είχαμε σκεφτεί να δημιουργήσουμε ένα συλλογικό μυθιστόρημα μεταξύ μας, ανοικτό στο διαδίκτυο κομμάτι-κομμάτι, και με τη συνεργασία κάποιων τρίτων. Όμως οι συμμετοχές σας ήταν τόσο ικανοποιητικές που αποφασίσαμε να μείνουμε παρατηρητές και ρυθμιστικά να το βοηθήσουμε να εξελιχθεί.

β)Έχουμε συγκεντρώσει ενδιαφέροντα κείμενα, πρωτότυπα, υγιούς σκέψης, που παρότι χρειάστηκε να αφήσουμε πολλά από αυτά εκτός συνέχειας, η χαρά μας ήταν διπλή. Κυρίως γιατί γνωρίζουμε πως το μοτίβο και η προσπάθεια διεκπεραίωσης του κειμένου από τους επίδοξους συγγραφείς γίνεται επάνω σε σωστά και ανυστερόβουλα πλαίσια. Επάνω σε τέτοια πλαίσια δημιουργίας και σκέψης, άλλοτε ομαδικά άλλοτε ατομικά, πιστεύουμε πως πρέπει να κινείται η λογοτεχνία, πολύ περισσότερο όταν, για τους ανθρώπους που λειτουργούν με τον εξής τρόπο, η δημιουργική τους διάθεση δεν βρίσκει συχνά διόδους έκφρασης στις στενές νόρμες του εκδοτικού χώρου. Αισθανόμαστε καλά λοιπόν να συγκεντρώνουμε γύρω μας ανθρώπους σαν κι εσάς, είτε αναγνώστες είτε συγγραφείς -επίδοξους ή μη- μιας που ο σκοπός μας εδώ δεν είναι το κέρδος.

γ)Είμαστε ευτυχείς που με αφορμή τη δημιουργία ενός συλλογικού μυθιστορήματος δημιουργούμε κι ένα τόπο συνάντησης ανθρώπων σαν κι αυτόν που προανέφερα. Για το λόγο αυτό δεν επιλέγουμε κάθε ένα κείμενο απορρίπτοντας απλά όλα τα υπόλοιπα, μα πρώτα παίρνουμε το χρόνο μας να έρθουμε σε επαφή με τους συγγραφείς, να συζητήσουμε μαζί τους, να τους πούμε τις απόψεις μας, να ακούσουμε τις προτάσεις τους, να λειτουργήσουμε συλλογικά, δημιουργικά και όχι απορριπτικά. Μέσα σε αυτό το μικρό διάστημα λειτουργίας έχουμε ήδη ακούσει, συζητήσει, προτείνει, αλλά και μας έχουν προταθεί πολύ ενδιαφέρουσες ιδέες που, σε δεύτερο χρόνο, μας ώθησαν να επεκταθούμε σε ενδιαφέροντα καλλιτεχνικά ζητήματα και συζητήσεις. Με αφορμή αυτό, κάτι που αποπνέει υγεία και μας γεμίζει αισιοδοξία για το σωστό δρόμο του εγχειρήματός μας, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε αυτήν εδώ την κατηγορία. Προσδοκία μας, να μεταφέρουμε με κάποιο τρόπο κι εδώ την αλληλεπίδραση των συζητήσεων μας που, σε επίπεδο προσωπικών μηνυμάτων μέσω της σελίδας είχαν εξαιρετικό ενδιαφέρον. Κάντε λοιπόν κι εδώ τις παρατηρήσεις σας σε μορφή comment, τουλάχιστον γι αρχή, και θα τις συζητάμε μαζί σας για μια πιο δημιουργική δουλειά ως τελική μορφή που θα προκύψει. Μπορούν να έχουν κάθε μορφή, όπως ιδέες, σκέψεις ή κατευθύνσεις του βιβλίου, συχνά θα τις περνάμε στο κείμενο του Out Of the Box για να τις σχολιάζουμε,

Τέλος, μια μικρή σημείωση όσον αφορά στις οδηγίες του επόμενου κεφαλαίου, μιας που είναι κάτι που το συναντήσαμε αρκετά μέχρι τώρα. Στις οδηγίες δίνονται κάποιοι βασικοί στόχοι οι οποίοι θα δώσουν στο βιβλίο την απαραίτητη συνοχή. Αν για κάποιο λόγο κάποιος έχει μια εξαιρετική ιδέα η οποία όμως δεν βασίζεται σε αυτές, μπορεί να τις παρακάμψει, αρκεί να μην παραβλέπει την εγγύτητα. Εξάλλου, πιθανόν, όπως πολλές φορές έχει και ως τώρα συμβεί, να το συζητήσουμε και μαζί του.

2 σκέψεις σχετικά με το “Out of the box”

  1. Γεια σας. Θα ηθελα να κανω μια ερωτηση οσο αφορα τα ονοματα των δυο πρωταγωνιστων. Για ποιο λογο επιλεχθηκαν ξενα ονοματα; Μου φαινετε καπως περιοριστικο, μηπως υπαρχει καποιος συγκεκριμενος λογος η ειναι τυχαια επιλογη;

    1. Καλησπέρα φίλε μου! Καλή ερώτηση γιατί πράγματι ξοδέψαμε λίγη σκέψη επάνω στο θέμα των ονομάτων. Η αλήθεια είναι οτι συζητήσαμε για το ζήτημα αυτό και με τον συγγραφέα της πρώτης συνέχειας. Υπάρχει μια μακριά λίστα με ονόματα που κουβεντιάσαμε. Συχνά τα ονόματα των χαραχτήρων δίνουν ένα μικρό στίγμα σε κάθε βιβλίο. Μπορούν και να μην το κάνουν, οταν όμως ξενίζουν δημιουργείται μια επαναλαμβανόμενη ακαλαισθησία. Στην Ελληνική λογοτεχνία είναι φαινόμενο συχνό, ειδικά με την χρήση ξενικών ονομάτων που η συχνά πυκνά η χρήση τους δεν αποσκοπεί κάπου συγκεκριμένα. Επίσης, τα Χριστιανικά ονόματα σε εκμοντερνισμένες φόρμες ύφους καμιά φορά μοιάζουν παράταιρα. Δεν ευθύνονται φυσικά γι αυτό οι λέξεις αλλα οτι οι Έλληνες συγγραφείς δεν έχουν καταφέρει ως τώρα να τα εντάξουν με τρόπο που θα μπορούσε να αποτελέσει ένα μοτίβο και για τους υπόλοιπους. Μπροστά λοιπον σε αυτές τις σκέψεις βρεθήκαμε κι εμείς και τελικά αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε δύο ονόματα ,»Κέις» και «Κουμίκο» τα οποία ως ξενικά θα ανοίξουν το φάσμα της πλοκής και σε άλλες χώρες αλλά επίσης αποτελούν ονόματα που έχουν χρησιμοποιηθεί απο γνωστούς συγγραφείς σε συζητημένα τους έργα, σαν ένα μικρό κλείσιμο ματιού. Ο μεν «Κεις» είναι χαραχτήρας του Ουίλιαμ Γκίμσον στον «Μνημονικό Τζόνι», ενώ η δε «Κουμίκο» βασική ηρωίδα του «Χαρούκι Μουρακάμι» στο «Σπουτινγκ»

      Kudos

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s