Διαβασε το τελευταιο κεφαλαιο

Συνέχεια 3

 

Στην αρχή έμειναν και οι δύο σιωπηλοί, μία σιωπή που αντικατοπτρίζει την αδυναμία του εγκεφάλου να ερμηνεύσει όσα αποτυπώνουν οι οφθαλμοί. Σε αυτά τα λίγα δευτερόλεπτα όλο τους το κορμί αρνούταν να αποδεχτεί την εξωπραγματικότητα της κατάστασης, το κάθε όργανο με το δικό του τρόπο. Η καρδιά αύξησε τους χτύπους της, οι αδένες έκκριναν ιδρώτα και οι τρίχες στην ραχοκοκαλιά ανασηκώθηκαν. Πρώτος μίλησε ο Κέις ή κάτι που θύμιζε τον απόηχο του Κέις:

«Το έχω ξαναδεί αυτό, ολόιδιο σε όνειρο. Ήμουν στη Γη, κοντά στο πατρικό μου. Στεκόμουν στην ακροθαλασσιά ατενίζοντας το πέλαγος με τα γυμνά μου πόδια να αγγίζουν την υγρή άμμο. Ξαφνικά πρόβαλε ο Ήλιος πίσω από το βουνό στα δεξιά μου, πλημυρίζοντας όλη την ατμόσφαιρα με τις απόκοσμες αχτίδες του. Στην αρχή δεν ένιωσα τρόμο, αλλά απορία. Γιατί έχουν αυτό το χρώμα, πού χάθηκε το κίτρινο φως, γιατί ο Ήλιος έχει αυτήν την απόχρωση; Μετά η απελπισία γέμισε τα σωθικά μου, μόλις συνειδητοποίησα, ότι ο Ήλιος πέθαινε και μαζί με αυτόν ολόκληρος ο πλανήτης. Το βλέμμα μου έπεσε στη θάλασσα. Νεκρά ψάρια επέπλεαν μέχρι εκεί που έφτανε το μάτι. Πίσω μου ακούστηκαν ουρλιαχτά, ζώων αναμεμιγμένα με ανθρώπων. Δεν τόλμησα να γυρίσω το κεφάλι. Και εκείνη τη στιγμή το ήξερα, με αυτή την τελεσίδικη πίστη που χαρακτηρίζουν τα όνειρα, ότι η ανθρωπότητα ήταν νεκρή κι εγώ ο τελευταίος του είδους μου…»

«Δεν μπορεί να είναι αλήθεια, δεν είναι δυνατόν να συμβαίνει», είπε η Κουμίκο, «Δεν μπορεί να είναι αυτός ο Ήλιος μας».

«Γιατί όχι;», ρώτησε ο Κέις.

Η Κουμικό πήρε το βλέμμα της για πρώτη φορά από τον Ήλιο και κοίταξε  το ταμπλό. Μικρές φλέβες διογκώθηκαν στο μέτωπό της, ωστόσο η φωνή της παρέμεινε επίπεδη καταπώς συνήθιζε . Ενεργοποίησε τη φωνητική λειτουργία του υπολογιστή. Είναι πολύ αναστατωμένη για να πληκτρολογήσει τις εντολές κι ας μην το δείχνει, σκέφτηκε ο Κέις. Η Κουμίκο έδωσε διαταγή για σάρωση του Ηλιακού Συστήματος. Η μακρόσυρτη μεταλλική φωνή του υπολογιστή επιβεβαίωσε την έναρξη.

«Είναι όλοι νεκροί Κούμικο. Είμαστε οι τελευταίοι του είδους μας».

«Γιατί; Επειδή το είδες στον ύπνο σου;»

«Σκέψου το. Έτσι εξηγείται το γεγονός ότι χάσαμε επαφή με τη βάση μας».

«Κάνεις λάθος Κέις. Ο ασύρματος ήταν χαλασμένος και η απόδειξη είναι ότι μόλις αντικαταστήσαμε την λυχνία, το βραχυκύκλωμα αποκαταστάθηκε. Μέχρι εκείνη τη στιγμή η επικοινωνία ήταν ομαλή. Δεν μπορείς να συνδέεις ένα τυχαίο γεγονός κατ’ αυτό τον τρόπο. Η επικοινωνία έπαψε, γιατί ο ασύρματος νεκρώθηκε, όχι επειδή αφανίστηκε η ανθρωπότητα».

Η φωνή του υπολογιστή τους διέκοψε ανακοινώνοντας την ολοκλήρωση της σάρωσης. Η Κουμίκο έδωσε την εντολή για δημιουργία ολογράμματος. Έχω δίκιο, σκέφτηκε ο Κέις, είναι ολοφάνερο, ότι έχω δίκιο. Δεν μπορεί παρά να το παραδεχτεί τώρα πια. Προς έκπληξή του, μία υποψία χαμόγελου σχηματίστηκε στα χείλη της Κουμίκο.

«Ορίστε!», του είπε εκείνη, «Είμαστε σε λάθος Ηλιακό σύστημα. Κάποιο πρόβλημα υπάρχει στο σύστημα πλοήγησης του πλοίου».

«Μα τι λες; Δε βλέπεις;»

«Τι να δω; Εντάξει το παραδέχομαι, ότι η ομοιότητα με το δικό μας Ηλιακό σύστημα είναι παραπλανητική, αλλά κοίτα εδώ αυτή τη λεπτομέρεια. Για εξήγησέ μου, τι είναι αυτό το αντικείμενο που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από την υποτιθέμενη Γη; Σίγουρα όχι η Σελήνη».

«Κουμίκο μας προειδοποίησαν. Δεν έπρεπε να πάμε σε εκείνο τον πλανήτη, δεν έπρεπε να κάνουμε εκείνα τα πειράματα. Σκέψου το. Αν αυτή είναι η εκδίκησή του; Αν ο πλανήτης της αποστολής μας όντως διαστρέβλωσε το χωροχρόνο;  Αν αυτή είναι η τιμωρία μας για όσα διαπράξαμε;»

«Σύνελθε και θυμήσου ότι είμαστε επιστήμονες. Έχεις εκπαιδευτεί για τέτοιες καταστάσεις. Σκοπός μας είναι να βρούμε μία λογική εξήγηση. Απαγορεύεται να διατυπώνεις τέτοιες αλλοπρόσαλλες θεωρίες. Σε διάλεξα για την αποστολή, παίρνοντας προσωπικό ρίσκο και σε εμπιστεύτηκα παρά τις προειδοποιήσεις που είχε ο φάκελός σου. Τώρα αν δεν έχεις κάποια καλύτερη πρόταση, λέω να εντοπίσουμε για αρχή το πρόβλημα στο σύστημα πλοήγησης».

«Πάμε να δούμε τότε από κοντά, αν αυτή είναι η Γη», είπε ο Κέις.

«Δεν είναι προτεραιότητα».

Η Κουμίκο ξεκίνησε να πληκτρολογεί εντολές για σάρωση του πλοίου. Τα δάχτυλά της είχαν πάρει φωτιά πάνω από το ταμπλό. Πάρα τη θέλησή του ο Ήλιος μαγνήτισε το βλέμμα του Κέις. Ένα ρίγος διαπέρασε το κορμί του στιγμιαία. Σφάλισε τα μάτια του, αλλά ακόμα και τότε ένιωθε τις ηλιαχτίδες πάνω στο δέρμα του. Πρέπει να συγκεντρωθώ, να βάλω τις σκέψεις μου σε μία τάξη, πίεσε τον εαυτό του ο Κέις.

«Κουμίκο, το πρωτόκολλο».

«Τι εννοείς;

«Το πρωτόκολλο υπαγορεύει, ότι κατά την οπτική επαφή με ένα αξιοπερίεργο ή μη καταγεγραμμένο φυσικό φαινόμενο, η προτεραιότητα της αποστολής μας είναι η εξερεύνηση».

Η Κουμίκο περιεργάστηκε συνοφρυωμένη την σάρωση του Ηλιακού Συστήματος. Έδωσε εντολή στον υπολογιστή για αξιολόγηση της κατάστασης και την συνέκρινε με τις παραμέτρους του πρωτοκόλλου. Τα δεδομένα φάνηκαν να την προβληματίζουν προς στιγμήν. Είναι η πρώτη φορά στη ζωή μου που το ένστικτό μου με τρομάζει. Αν αυτή είναι η Γη, αν αυτός είναι ο Ήλιος τότε… Η φωνή της Κουμίκο τον επανέφερε.

«Κέις, ξεκίνησε τις προετοιμασίες. Δεν σκοπεύω θα προσγειωθώ σε ένα εξωγήινο και πιθανόν εχθρικό πλανήτη προτού βεβαιωθώ, ότι έχουμε πάρει όλα τα μέτρα ασφαλείας. Θέλω την αναφορά εξοπλισμού σε μία ώρα και φυσικά πήγαινε να…»

Ο ασύρματος διέκοψε την Κουμίκο. Στην αρχή ήταν παράσιτα. Ξαφνικά,  ακούστηκε ολοκάθαρα η φωνή ενός παιδιού:

“…Πού είσαι μαμά; Φοβάμαι; Θα είμαι καλό κορίτσι. Σου υπόσχομαι ότι θα έρθω στην εκκλησία αυτή την Κυριακή και πως θα προσεύχομαι στο Χριστό κάθε βράδυ. Μαμά; Μαμά με ακούς; Μη με αφήνεις μόνη…”

«Προέλευση σήματος!» φώναξε αυθόρμητα η Κουμίκο.

Ο υπολογιστής διέγραψε αργά, σχεδόν βασανιστικά έναν προς έναν τους πλανήτες του Ηλιακού Συστήματος από το ολόγραμμά, έως ότου απέμεινε μόνο ο τρίτος κατά σειρά από τον Ήλιο.

«Ακόμα πιστεύεις, ότι αυτή δεν είναι η Γη; » ρώτησε ο Κέις.

«Η Κουμίκο δεν πρόλαβε να απαντήσει, τα φώτα έσβησαν και ολόκληρο το πλοίο βυθίστηκε στο σκοτάδι».

(Βέρα Καρτάλου)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s